Tretman botulinum toksinom
Daje licu svjež i pomlađen izgled
Botulinum toksin tip A na tržištu dostupan pod raznim imenima s razlogom je zauzeo prvo mjesto po broju izvedenih zahvata u svijetu.

Dobiva se iz bakterija Clostridium botulinum. Kada se ubrizgava u mišiće lica blokira prijenos impulsa sa živca na mišić pa ga sprječava u povlačenju kože. To rezultira zaglađivanjem bora što daje licu svjež i pomlađen izgled.

Zahvat počinje apliciranjem topičkog anestetika kako bi se smanjila neugodnost tijekom zahvata. Zahvat se izvodi apliciranjem botulinum toksina u željeno područje čime se standardno tretiraju bore čela te bore u vanjskom kutu oka, ali ga je također moguće aplicirati i u druge mišiće lica ( kao npr. mišić žvakač, m.masseter, kod naglašenih uglova čeljusti za njihovo smanjenje ukoliko je razlog hipertrofičan žvačni mišić). Rezultat zahvata vidljiv je nakon prosječno nakon 2-5 dana i efekt traje oko 6 mjeseci.

Iako se doima bezazleno, tretman botulinom tokisnom blokira djelovanje mišića i važno je da ga provodi iskusan i educiran liječnik u za to specijaliziranoj poliklinici. Ukoliko se tretmanu ne pristupa pažljivo lako može do neželjene asimetrije ukoliko se neravnomjerno aplicira ili do migracije botulinum toksina do grupe mišića koja nije bila tretirana što npr.može rezultirati spuštenim kapkom stoga pažljivo birajte kome prepuštate svoje zdravlje. 

Osim u tretiranju bora, injekcije botulinum toksina također se koriste u liječenju glavobolje i hiperhidroze odn. pojačanog znojenja te se vrlo često aplicira najčešće u pazušne jame za sprečavanje prekomjernog znojenja.

* Disclaimer: Rezultati su individualni i mogu varirati od slučaja do slučaja i stanja pacijenta te njihove anatomske predispozicije.