Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica
Kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnog tkiva s unutarnje strane bedara ...
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenice, medijalni lifting bedra ili inguinalni lifting je kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnog tkiva s unutarnje strane bedara. Medijalni lifting bedra nije kirurško liječenje pretilosti. Pretili pojedinci koji namjeravaju izgubiti težinu trebaju odgoditi ovakav oblik zahvata do trenutka dok ne postignu željenu i stabilnu težinu.

Postoji niz različitih tehnika koje koriste kirurzi za medijalni lifting bedra. Zahvat se može kombinirati s drugim oblicima zahvata za oblikovanje tijela, uključujući i liposukciju. Zahvaljujući implementaciji laserske tehnologije u proces liposukcije čime se postiže zatezanje kože u velikom broju slučajeva ne postoji potreba za ovim zahvatom. Stoga su predoperativne konzultacije iznimno važne da liječnik procijeni stupanj viška kože s unutarnje strane natkoljenice te procijeni koja vrsta zahvata bi u Vašem slučaju rezultirala najboljim rezultatom.

Procedura


Sam zahvat traje od 1-3 sata ovisno o količini viška kože koju je potrebno odstraniti. Također često se zahvat kombinira sa drugim zahvatima. Ukoliko se radi o manjoj količini viška kože koju je potrebno odstraniti zahvat se može vršiti u lokalnoj anesteziji. Ako se radi o većoj količini viška kože ili kombinaciji sa drugim zahvatom tada je potrebna opća ili regionalna anestezija. S obzirom na vrstu anestezije kojoj ste bili podvrgnuti tijekom zahvata, nakon zahvata možete ići kući ili ostajete u klinici 5 – 12 sati u slučaju opće anestezije. Rutinski se nakon zahvata propisuju antibiotici i analgetici. Sam rez najčešće se nalazi s unutarnje strane bedara na granici s donjim rubljem. Kod osoba kod kojih postoji značajan višak kože, a to je najčešće nakon masivnog gubitka tjelesne težine, osim reza u nivou donjih gaćica potreban je i vertikalni rez s unutarnje strane natkoljenice koji se onda ovisno o količini viška kože može protezati do koljena. S kirurške strane cilj je pokušati savršeno adaptirati rubove kože da bi ožiljak bio što manje vidljiv međutim svaki organizam cijeli individualno i nema garancije za krajnji izgled ožiljka budući da to ovisi o vlastitoj biologiji tkiva što je važno naglasiti pogotovo ukoliko je potrebno napraviti i vertikalni rez duž unutarnje strane natkoljenicu budući da nije skriven ispod donjeg rublja.

Oporavak


Flasteri i šavovi se uklanjaju nakon 2-3 tjedna. Za to vrijeme nosi se steznik. Postoperativno se propisuju antibiotici i analgetici. Unutar navedenog perioda uglavnom prolazi i postoperativni otok i modrice. Svim klijentima sa problemom atrofije kože postoperativno se preporučaju neinvazivni tretmani poput Alme ili Encurve-a kako bi se postiglo dodatno zatezanje i poboljšala kvaliteta preostale kože i potkožnog tkiva.

* Disclaimer: Rezultati su individualni i mogu varirati od slučaja do slučaja i stanja pacijenta te njihove anatomske predispozicije.