Korekcija brade ostetotomijom i koštanim transplantatom
Zahvat se izvodi tzv. intraoralnim pristupom gdje je pristupni rez skriven unutar...
Deficit brade koji se korigira osteotomijom i koštanim transplantatom analizira se u profilnoj i „an face“ snimci. U profilu bi brada trebala biti poravnana sa filtrumom (spojem između nosa i gornje usnice),a u „an face“-u bi donja trećina lica (od filtruma do ruba brade) trebala biti jednaka ostalim dvjema trećinama lica. Brada može biti manja od navedenog pa govorimo o mikrogeniji ili veća od navedenog pa govroimo o makrogeniji. Zahvat kojim se korigira mikrogenija zove se augmentacijska genioplastika (mentoplastika), a zahvat kojim se korigira makrogenija naziva se redukcijska genioplastika (mentoplastika).

Tko je kandidat za zahvat?


Iznimno je važan preoperativni pregled na kojem se zajedno s kirurgom analiziraju Vaše slike i prethodno napravljeni MSCT lica da se utvrdi postojanje koštanog disbalansa te plan korekcije. Ukoliko ste nezadovoljni veličinom ili izgledom Vaše brade konzultirajte nas te saznajte koji je zahvat najpogodniji za korekciju Vašeg stanja.

Procedura


Zahvat se izvodi tzv. intraoralnim pristupom gdje je pristupni rez skriven unutar usne šupljine ispred prednjih zubi donje čeljusti. Ukoliko se radi redukcijska genioplastika dio kosti brade se klinasto odstrani a brada se tada pozicionira na novo mjesto time korigirajući njezin položaj u vertikalnoj ravnini i profilno. Ukoliko se radi augmentacijska genioplastika potrebno je nadodati kosti koja se obično uzima iz kriste zdjelice. Kost se fiksira u novonastaloj poziciji u oba slučaja titanskim mini pločicama i vijcima koje nije potrebno odstranjivati. Sam zahvat traje cca 90-120min i vrši se u općoj anesteziji.

Oporavak


Nakon zahvata ostajete u klinici 5 – 12 sati. Rutinski se nakon zahvata propisuju antibiotici i analgetici. Preporučuje se tekuća prehrana odnosno mekša hrana koja ne iziskuje puno žvakanja. Preporuča se spavanje na leđima sa povišenim uzglavljem kako bi se smanjio otok. Iz istog razloga preporuča se izbjegavanje sunca i topline, kao i tople hrane i pića koji isparavaju u lice. Flaster se nosi 5-7 dana. Šavovi se vade nakon 7-14 dana. Nakon skidanja flastera postoji mogućnost za minimalnim otokom ili pokojom modricom. Sve navedeno uglavnom prolazi unutar 14 dana.

Rezultat


Rezultat je vidljiv neposredno nakon zahvata.

U našoj klinici često izvodimo zahvate na čeljusti u cilju harmonizacije lica pa se tako upravo korekcija brade implantatom ili koštanim transplantatom često izvodi uz rinoplastiku s ciljem harmonizacije profila tzv. profiloplastike, a ovaj zahvat se također često kombinira sa face liftingom jer upravo kod ljudi s malom bradom vrlo rano dolazi do pada struktura lica.

* Disclaimer: Rezultati su individualni i mogu varirati od slučaja do slučaja i stanja pacijenta te njihove anatomske predispozicije.

Galerija

Korekcija brade
Desnostrano povećanje uglova čeljusti implantatom radi asimetrije, korekcija brade, korekcija nosa